Ravinto vaikuttaa ulkoiseen olemukseemme paljon. Terveellisesti syöminen näkyy ulospäin, samoin kuin roskaruualla mässyttely. Terveelliseen ruokavalioon kuuluu paljon vihanneksia ja hedelmiä, kuten kuvasta 1 näkyy. Atopian kannalta tärkeää olisi nauttia ravintolisiä, ja hyviä rasvahappoja sisäisesti, sillä ne ehkäisevät ihon kuivumista ja hilseilemistä. Hyviä rasvahappoja atooppiselle iholle löytyy mm. kalasta, avokadosta ja kasviöljyistä. Rasvahappojen saantia voi lisätä ottamalla öljylisä kapseleita.
Kuva 1:Terveellinen ruokavalio on värikäs ja monipuolinen. (http://naistenhaku.fi 3.5.2015)
Ruoan sisältämät ravintoaineet imeytyvät kehoomme suurimmaksi osaksi ohutsuolessa. Ohutsuolen sisäpinta on voimakkaasti poimuttunut, mikä tekee sen sisäpinta-alasta paljon suuremman kuin sen ulkopinnasta. Ohutsuolen limakalvo on täynnä pieniä nukkalisäkkeitä, eli villuksia, joiden pinta on myöskin poimuttunut mikropoimuiksi, katso havainnollistavaa kuvaa 2. Näiden mikropoimujen kautta tapahtuu varsinainen ravintoaineiden imeytyminen elimistöön. Nukkalisäkkeissä olevat pienet verisuonet ottavat ravinnon vastaan ja kuljettavat sen tarvittaviin soluihin. Ravintoaineiden imeytyminen voi myös häiriintyä esim. foolihapon puutteesta, joka on tärkeä vitamiini solujen jakautumiselle, tai vatsaoireiden seurauksena, jolloinka mm. proteiineja ei pääse imeytymään. (Ahola 2009)
Kuva 2: Havainnollistava kuva ohutsuolen pinnan nukkalisäkkeistä. (http://www.solunetti.fi 3.2.2015)
Suoliston hyvinvoinnin ja ihon hyvinvoinnin välillä on joitain selkeitä yhteyksiä. Asiaa ei kuitenkaan ole vielä tutkittu kovin perusteellisesti, vilkaise kuvaa 3. Atooppisen ihottuman ilmetessä voi samanaikaisesti olla ongelmia ruoansulatuksen, aineiden imeytymisen ja suoliston kanssa. Myös keliakia, ja vatsalaukun vähähappoisuus on joissain tapauksissa liitetty atopiaan (Pohjankyrö, 1995: s. 32-33), ja atooppiseen ihottumaan.
Kuva 3: Suoliston ja iho-oireiden välisen yhteyden tutkimus on vielä alkuvaiheessa. (https://encrypted-tbn3.gstatic.com 3.5.2015)
Terveen ihon salaisuus on tasapainoinen, monipuolinen ruokavalio, joka tukee luonnollista paranemista. Kuvassa 4 on hyvä valikoima aineksia terveelliseen ruokavalioon. Iholle hyväksi ovat hedelmät, marjat, vihannekset, täysjyväviljat ja vähärasvainen liha, tai kala. Nuorekkaana iho pysyy, kun syö runsaasti C-vitamiinia, joka on välttämätön kollageenin muodostuksessa. (Kataja 28.4.2015) C- ja B-vitamiinit vähentävät kutina- ja tulehdusoireita, ja ovat siksi tärkeitä atoopikoille (Pohjankyrö, 1995: s. 35). Runsaasti antioksidantteja sisältävissä keltaisissa ja oransseissa vihanneksissa sekä hedelmissä, kuten porkkanoissa ja aprikooseissa, mustikoissa, vihreissä lehtivihanneksissa, kuten pinaatissa, tomaateissa, herneissä, pavuissa ja linsseissä, sekä kaloissa ja päkinöissä on ihoa suojaava vaikutus (http://www.eucerin.fi 28.4.2015). Sokerit, vaaleat jauhot, huonot rasvat ja meijerituotteet ovat huonoksi iholle ja keholle, ja niiden käyttöä tulisi rajoittaa (http://www.eucerin.fi 28.4.2015).
Kuva 4: Monipuolisesta ravinnosta saa paljon vitamiineja ja hivenaineita. (http://www.sisusavotta.fi 3.5.2015)
Ihon kuntoa, ja hyvinvoitia voi parantaa nauttimalla monipuolisesti vitamiineja, ja hivenaineita, katso kuvaa 5. A-, C-, ja E -vitamiinien nauttiminen säännöllisesti auttaa vähentämään ulkoisten ärsykkeiden haittaa iholle, tuhoamalla ihosoluja vahingoittavia vapaita happiradikaaleja, jotka ovat vastuussa niin tuotteiden härskiintymisestä, kuin ihon vanhenemisesta. B2 -vitamiinin puute on liitetty suupielten halkeiluun, ja B6 -vitamiinin puute aiheuttaa tulehtunutta ihoa hiusrajaan, nenään ja kulmakarvoihin. Hivenaineista sinkki auttaa kollageenin muodostuksessa, sekä hiusten kasvussa. (Kataja 28.5.2015) Sinkki on tärkeä sisäisesti syötyjen rasvojen käyttöönotolle, ilman sinkkiä atoopikon iho ei välttämättä pysty käyttämään saamiaan rasvahappoja, muodostaakseen ihoa suojaavia lipidikerroksia (Pohjankyrö, 1995: s. 33). Omega 3-rasvahappo ehkäisee auringon auheuttamia haittoja, kuten valovanhenemista (Kataja 28.5.2015). Seleeni on tärkeä solujen uusiutumisen kannalta (Rytkönen 2010), eli se mm. suojaa ikääntymiseltä ja on osa ihosta, hiuksista ja kynsistä löytyvien aminohappojen rakenteesta (Pohjankyrö, 1995: s.28). Magnesiumin puutos vaikuttaa tulehdusvälittäjäaineiden lisääntymiseen, ja näin ollen on tärkeä osa atoopikon ruokavaliota. Ilman magnesiumia, keho reagoi helpommin ruoka-aineisiin ja mahdollisesti pahentaa vanhoja, tai aiheuttaa uusia allergioita. (Pohjankyrö, 1995: s. 33-35)
Kuva 5: Ravintolisien, kuten sinkin, C-vitamiinin ja öljylisän ottaminen voi auttaa parantamaan ihon kuntoa. (http://www.ravintolisatiedotus.fi 3.5.2015)
Kaikki ruoat tai ruokavaliot eivät sovi jokaiselle, eikä se, että joku syö tietyllä tavalla, tarkoita sitä, että kaikkien muidenkin tulisi syödä niin. Kannattaa itse kokeilla, millä ruokavaliolla saat itsellesi hyvän olon, ja hyvän ihon, oli se sitten sekaruokavalio tai kasvisruokavalio. Toinen voi saada apua omega-3 -rasvahappolisästä, ja toisen iho alkaa rasvoittua normaalia enemmän, kolmas voi saada ihonsa puhkeamaan täyteen epäpuhtauksia syömällä sokereita ja vaaleita jauhoja, ja neljäs voi syödä mielin määrin samoja asioita, saamatta näpyn näppyä. Itselle hyvä ruokavalio löytyy vain testaamalla, katso kuvaa 6.
Kuva 6: Oma ruokavalio kannattaa sovittaa itselle hyväksi. (http://askeleet.fi 3.5.2015)
Lähteet:
Ahola, Mikko 2009. Ohutsuolen rakenne ja ravintoaineiden imeytyminen.
http://ravitsemustiede.hpage.co.in/ohutsuolki-imeytyminen_37181465.html 28.4.2015
Ihoon vaikuttavat tekijät.
http://www.eucerin.fi/tietoa-ihosta/perustietoa-ihosta/ihoon-vaikuttavat-tekijat 28.4.2015
Kataja, Mari. Ravintovinkit terveelle iholle.
http://www.terve.fi/iho/ravintovinkit-terveelle-iholle 28.4.2015
Rytkönen, Johanna 2010. Iho kuntoo oikealla ruokavaliolla.
http://www.tohtori.fi/?page=5252827&id=9062186 28.4.2015
Pohjankyrö, Markku 1995. Luontaislääketieteen osa 1. Helsinki: Ole hyvä! Kustannus Oy. 3.5.2015
Kuva 1:Terveellinen ruokavalio on värikäs ja monipuolinen.
http://naistenhaku.fi/sites/default/files/terveellinen_ruokavalio.jpg 3.5.2015
Kuva 2: Havainnollistava kuva ohutsuolen pinnan nukkalisäkkeistä. http://www.solunetti.fi/tiedostot/kuvat_solubiologia/Solukalvo/MTmikrovillus3.jpg 3.2.2015
Kuva 3: Suoliston ja iho-oireiden välisen yhteyden tutkimus on vielä alkuvaiheessa.
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS6UTPBTWt9sPiobSs3eRgc7nZBIKVTELEiaaNDL5YHCbh2AiL- 3.5.2015
Kuva 4: Monipuolisesta ravinnosta saa paljon vitamiineja ja hivenaineita. http://www.sisusavotta.fi/wp-content/uploads/2013/04/Sisusavotan-ruokavalio.jpg 3.5.2015
Kuva 5: Ravintolisien, kuten sinkin, C-vitamiinin ja öljylisän ottaminen voi auttaa parantamaan ihon kuntoa.
http://www.ravintolisatiedotus.fi 3.5.2015
Kuva 6: Oma ruokavalio kannattaa sovittaa itselle hyväksi.
http://askeleet.fi/wp-content/uploads/sites/345/2015/03/preview_COLOURBOX3500949.jpg 3.5.2015
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti